Turnul Coltei




Locatia Turnului Coltei

Turnul Coltei:
infatisarea initiala
Turnul Coltei in anul 1856
„-Bravo, nene Paturica! Sa traiesti cat Turnul Coltii!‟ - Acesta este un citat din romanul lui Nicolae Filimon, intitulat Ciocoii Vechi si Noi. Cand am citit aceasta carte - care mi-a placut foarte mult - am crezut ca aceasta replica este ironica, ca doar turnul a fost demolat acum un secol si ceva… Pe vremea ciocoilor vechi si noi acest edificiu statea si era un simbol al capitalei.

Turnul Coltei a fost construit in anul 1714 si reprezenta initial clopotnita si portalul ansamblului manastiresc Coltea. Turnul avea initial o inaltime de 50 de metri si era cel mai inalt edificiu din oras.

Turnul Coltei inainte
de demolare
Turnul Coltei dupa cutremur
Dupa cutremurul din 1802, care a daramat multe constructii bucurestene, printre care si Manastirea Coltea, care a fost demolata ulterior, turnul a ajuns foisor de foc iar etajele superioare, grav afectate de cutremur, au fost inlocuite de o constructie din lemn. Aspectul de portal manastiresc in stil brancovenesc a devenit unul de turn de aparare in timpul razboaielor din evul mediu.

Turnul Coltei a fost demolat si el, in 1888, cu ocazia largirii Ulitei Coltei (actualului Bulevard I.C. Bratianu) constructia stand acestui proiect in drum.



Mai multe Poze:

Turnul Coltei, 1856

Ulita Coltei vazuta din Turnul Coltei, 1868
Turnul Coltei, 1870

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu